Klima pro

Vejen til et sundt indeklima

Hvad er en luft til vand varmepumpe

Med en luft til vand varmepumpe omformes varme i luften udenfor til varme, der cirkuleres rundt i boligen via vand. En luft til vand varmepumpe er en energivenlig erstatning for oliefyret, da virkningsgraden er høj. Luft til vand varmepumpe producerer således 4 kWh varme for hver kWh strøm, den forbruger.

I listen herunder finder du en oversigt over godkendt luft til vand varmepumper til brug her i landet. Få mere at vide om den enkelte luft til vand varmepumpe ved at klikke på Læs mere -knappen.

Luft til vand varmepumper

Luft til vand varmepumper er en effektiv og billig varmekilde, som blot kræver, at man har radiatorer eller gulvvarme i sit hus. En sådan varmepumpe er god til et helårshus, hvor man ikke ønsker at bruge vildt mange penge på at nedgrave et dyrt jordvarmeanlæg i sin have. Har du et olie- eller gasfyr, vil det være en god idé at udskifte dette med et luft til vand varmepumpeanlæg, da det vil kunne spare mange penge uden stort besvær, da det er først nemt at få installeret systemet, og det vil kun tage et par dage.

I luft til vand varmepumpen udnytter varme i luften udenfor til at producere den varme, man skal bruge til opvarmning af huset og varmt vand. Så snart man har installeret sin luft til vand varmepumpe vil den passe sig selv, og selv på meget kolde vinterdage på ned til minus 25 grader vil den med den naturlige varme, som er i luften, kunne opvarme dit hus og brugsvand med store besparelser i forhold til opvarmning med eksempel et oliefyr. Beregninger fra energiministeriet har vist, at man opnår en besparelse i driften på 40 % ved udskiftning af et oliefyr til en luft til vand varmepumpe. Desuden vil en sådan varmepumpe typisk holde i 20 år.

Der er meget at spare

En luft til vand varmepumpe kører godt nok på strøm, men for hver kWh, den bruger, vil den normalt levere ca. 3 kWh varmeenergi, hvormed varmepumpen er meget attraktiv for dig, som gerne vil have en lavere elregning.

I de meget kolde vinterperioder og i perioder, hvor beboerne i huset bruger meget varmt vand på samme tid, vil det kunne knibe med at holde vandets temperatur oppe, hvorfor mange vælger at montere en el-patron i varmtvandsbeholderen til sikring af varmt vand, når forbruget er ekstra stort, men det til trods vil der stadig være store besparelser at hente.

Priser på luft til vand varmepumper kan variere og udføres af alt fra varmepumpens effekt, omfanget af installationen mm, men man skal regne med ca. 70-90.000 kr.

Teknologisk Institut har lavet nogle beregninger på forskellen mellem brug af oliefyr og varmepumper i et hus på 130 kvadratmeter, hvor der bor 4 personer. Disse 4 vil med et nyt oliefyr, inklusive service og fyringsolie, have en årlig udgift på 22.000 kr. Tilsvarende vil de 4 personer have en udgift på 12.000 kr. årligt med et varmepumpeanlæg. Dvs. at der er en merinvestering på 55.000 kr. for køb af en luft til vand varmepumpe i stedet for et nyt oliefyr. Merinvesteringen vil være tjent hjem efter 6 år, men varmepumpen vil til gengæld holde i helt op til ca. 20 år. Man skal i denne forbindelse også lige huske på, at jo større ens hus er, jo mere vil man spare, og jo hurtigere vil merinvesteringen blive tjent hjem.

Sådan fungerer en luft til vand varmepumpe

Luft til vand-varmepumper består af at dele; en ude- og en indedel, hvilke bliver forbundet, og begge kører på el. Udedelen sidder ofte placeret i en ca. 1 meter høj og bred boks, som fungerer som en stor ventilator, der vil trække luft udefra gennem en varmeveksler i varmepumpen. Herved bliver varme i luften overført til et kølemiddel. I varmepumpen sidder en kompressor, der vil hæve trykket, og hermed hæves temperaturer i kølemidlet også. Kølemidlet, som er varmet op, vil derefter ledes ind i huset til indedelen, som typisk vil være bygget sammen med varmtvandsbeholdere, og denne del fungerer som styringssystemet. Kølemidlet kører igennem varmtvandsbeholderen og opvarmer vandet, hvorefter det løber tilbage i varmepumpen for at blive opvarmet på ny.

I og med varme fra luften optages og køles af varmepumpen, vil fugtigheden i luften sætte sig som rimfrost på varmepumpens køleflade. Dette sker, når det er køligt udenfor, og temperaturen er under 5 grader. Det medfører, at varmepumpen vil bruge 5 minutter pr. time til at afrime ventilatoren, hvilket vil kunne medføre en smule støj alt afhængig af varmepumpen. Det er en god idé ikke at placere varmepumpen lige op ad sin terrasse og soveværelset, da det vil kunne genere om sommeren.

Luft til vand-varmepumper har desuden indbygget noget kaldet en buffertank med vand, som varmes i løbet af dagen, så der også er en masse varmt vand til at bruge af om natten.

 

Standard montage luft-vand

Montagen indeholder såvel forbindelse mellem inde- og udedel, samt tilslutning til varmesystemet. Der udføres ikke el-arbejde* af Scanheat i forbindelse med montagen.

Montage specificeret således:

♻️ Kørsel til kunde
♻️ Hulboring i mursten, gasbeton eller trævæg
♻️ Tilslutning mellem inde- og udedel med kølerør. Max 5 meter rør forbrug.
♻️ Tilslutning til eksisterende varmesystem. Max. 2 meter rør forbrug mellem indedel/tank og system.
♻️ Tilslutning til koldt og varmt vand.
♻️ Tilslutning kommunikation mellem inde- og udedel
♻️ Tilslutning til strømforsyning. Skal være etableret før opstart.*
♻️ Opstart af varmepumpe og instruktion i bruger-funktioner.

Forbrug af rør og kabler ud over ovennævnte afstande bliver faktureret efterfølgende. Bemærk at der regnes i rør forbrug, ikke fysisk afstand, mellem delene.

Der skal være etableret fast underlag for udedelen. Evt. fødder er tilkøb.

Arbejdet udføres i niveau med fri adgang, hvilket betyder at montøren ikke flytter inde- eller udedel over trapper. Er der niveauforskel f.eks. til kælder, skal de enkelte dele være anbragt på monterings stederne før montørens ankomst.

Der skal være afløb på monteringsstedet for vand fra sikkerhedsventilen, indenfor 1 m af indedel.

*Der skal være etableret strømforsyning og bi-måler, minimum 2 meter fra indedelen før montøren ankommer.

El-udtag etableres med sikkerheds afbryder.

Føringsveje til rør og kanaler, som ikke er udført af Scanheat, er alene købers ansvar. Det kan være rørføringer i gulve eller jorden, skjult i vægge, over lofter, eller over tage. Afløb opført til afledning af kondensvand er ligeledes alene købers ansvar. Scanheat forbeholder sig retten til at afvise at montere i forbindelse med konstruktioner, hvor vi ikke kan stå inde for funktionaliteten af varmepumpen i forbindelse med disse konstruktioner.

Følgende er ikke inkluderet: Evt. ekstra cirkulationspumpe, el-arbejde, nedtagning og fjernelse af eksisterende opvarmningsform, montage af evt. buffertank, wifi eller lignende.

Andet eventuelt materiale forbrug og arbejdstid, ud over det ovenfor anførte, efterfaktureres.

Er du i tvivl, bedes du kontakte os på 70707414

Du kan automatisk vælge montage når du lægger en varmepumpe i kurven.

Køb Kaisai luft til vand

Køb Panasonic luft til vand

klimaPro.dk er ejet af Hov ApS - Goethesgade 30 - 6400 Sønderborg - shop@klimapro.dk - CVR-nr 34692009
Webshop fra e-hjemmeside.dk